8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto to zostało zainicjowane w 2007 roku przez Unię Europejską i celem jego jest promowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złego odżywiania.
W tym roku dzień ten przypadał w wyjątkowym okresie obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W związku z tym uczniowie drugiej i trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali w pracowni spożywczej Centrum Edukacji Zawodowej w Czarnkowie potrawy wykończone w barwach biało – czerwonych. Były to głównie niskokaloryczne wypieki, kolorowe tartinki i koreczki owocowo – warzywne.
Na pokaz i degustację zaproszono uczniów innych klas. Oprócz biało – czerwonych smakołyków można było również poczęstować się smacznymi jabłkami.
Wszystkie zaprezentowane potrawy szybko zniknęły ze stołu i na pewno uświadomiły uczniom, że smaczne są również zdrowe wyroby.
T. Sołtysiak
K.Haracewiat